9 Mart 2015 Pazartesi

Körlük

körlük kitap book jose samarago   Ne desem nereden başlasam acaba giriş bile yapamadım:) Öncelikle şunu açıklayayım, bazı kitaplar beni öyle etkiliyor, içime işliyor ki yorumlamak için doğru kelimeleri bulamıyorum, anlatamıyorum ama sevdiğim şeyleri paylaşmak istiyorum belki bikaç kişi görür ve alıp okumak ister. Bu kitapta onlardan biri aslında. Neyse başlayalım bakalım:)
   Kitap trafikte arabasında yeşil ışık yansın diye bekleyen adamın aniden  kör olmasıyla başlıyor. Sonra o körlük insanlara yayılmaya başlıyor. Tabi devlet sizi karantinaya
alalım, topluma yayılmasın, size biz bakacağız, her şey kontrol altına alınacak gibi klasik ve içi boş tavırlar sergiliyor. İlk körleri karantinaya alıyorlar. Bu arada sadece bir kişi kör değil o da göz doktorunun karısı bu zaten arka kapakta da yazıyor büyük bir sır vermedim yani huh. O kadına da yazık ya neler gördü o gözler :/ Çünkü körlükle birlikte  ne ahlak kalıyor, ne gurur, ne onur, ne de insaniyet. Tüm kavramlar anlamını yitiriyor hatta duygular bile yok oluyor. Açlık, pislik, bencillik, cinayet, tecavüz.. Zayıflar,hastalar şu hep gördüğümüz vahşi doğa belgesellerinde olduğu gibi yaşama tutunamayıp ölüyorlar.
Çünkü onlarla ilgilenecek kimse yok herkes kör!  Aslında -sanırım doktorun karısıydı- kör olmadan öncede insanların zaten kör olduğunu söylüyor. Ne kadar doğru!Görmek istemediğimiz, hoşlanmadığımız, işimize gelmeyen ya da ucu bize dokunmayan şeyler karşısında o kadar duyarsız ve körüz ki..


'' Belki de her şey gerçek kimliğine körler dünyasında kavuşur,dedi doktor, Peki ya insanlar ,dedi koyu renk gözlüklü genç kız, Onlar da, çünkü artık onları gören göz kalmamış olur.''

   Birde ben daha önce hiç Jose Saramago okumamıştım ama ilk olarak bu kitabını okumam müthiş bir tecrübe oldu. Bu tip anlatımlara gerçekçi anlatım diyorlar sanırım bilmiyorum ama  o kadar hoşuma gidiyor ki sanki tüm bu olanlar aslında bir zamanlar bir yerde yaşandı. Tabi ki diğer kitaplarını da bulup okumayı planlıyorum. 
   İstediğim gibi anlatamadım ama bayıldığımı açık bir şekilde anlamışsınızdır umarım ^^ benden şimdilik bu kadar kitabım ve yorumum bittiğine göre bu aralar sıkıcılığı tavan yapmış hayatıma geri döneyim

Not:  Bu yazıyı düzenlemeye uğraşırken birde blogumun ilk yayını olan giriş yazımı sildim aferin bana aferin:/ Çünkü acemilik bunu gerektirirdi.

18 yorum:

  1. Merhaba bloguma yaptığın ziyarete iadeye gelmiştim ama takip butonun yok takibe alamıyorum eklersen takip edeyim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim ziyaretin için hoşgeldin :)) takip butonu ekleyemedim desem :D henüz acemiyim halledicem umarım :)

      Sil
    2. Artık ilk takipçin olarak izlemeye almış bulunuyorum :)

      Sil
  2. Blogunuz hayırlı olsun.Körlük Jose Saramago'nun çok beğendiğim bir romanı.Medeni insanların olağandışı hallerde nasıl insanlıktan çıkabileceklerini ,kurguladığımız herşeyin karton kuleler gibi nasılda çökebileceğini çok etkileyici bir dille anlatıyor.Şu anda Jose Saramago'nun Nobel ödüllü kitabı Kayıp Ada'yı okuyorum ama beni Körlük kadar etkilemedi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet yazarların bir eserini beğenince devam etmek istiyoruz ama tüm eserleri aynı olamıyor malesef :( Bana da kitap satan adam Görmek adlı romanını da al demişti ama bilmiyorum zirvede bırakayım bence :D

      Sil
  3. Her an dengenin karanlıktan yana ağır basabileceği kişiliklerimizi çok güzel anlatmıştı. Ben filmini izledim. Kitapların anlatımda bir derece daha yoğun olduğunu düşündüğümden kim bilir nasıl güzel bir kitaptır diyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap bittikten hemen sonra filmini bende izledim ^^ Kitabı okurken halden hale girerken filmde neredeyse hiç etkilenmedim , film kitaba kıyasla baya vasat geldi bana :/

      Sil
  4. Sitenize katıldım (herkese açık olarak seçeneğiyle izlemeye aldım ama yukarıda resimleri göstermiyor. Umarım başarılı olmuşumdur), takipçiniz de oldum. Ne mutlu bana kitapla ilgili bir blog daha bulmuşum :) Bana da bekliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet görünmüyor resimler malesef hata veriyor teknik bir sorun sanırım ama katılmışsınız sevindim bana eşlik etmenize :)

      Sil
  5. Merhaba, blogunuzda başarılar dilerim !
    Sanırım ilk takipçilerinizden oldum, sanırım çünkü kimler var görünmüyor :) Onları görünür hale getirseniz daha iyi olur bence. Belki de geçici bir durumdur.
    Bana da beklerim :)
    www.nowacraft.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) İzleyiciler görünür hale gelmiyor nedense hata veriyor. Sizi göremedim ama hoşgeldiniz yine de :)

      Sil
    2. Bu arada bloğunuza uğradım bende polimer kile merak sarmıştım bir ara ama beceremeyince bıraktım, belki tekrar alırım birşeyler yapabilirsem paylaşırım burada:) El becerisi olan insanlara hayranım, zevkle takip edicem sizi

      Sil
  6. Merhabalar blog keşif etkinliğinde gördüm blog sayfanızı :) öncelikle hayırlı olsun. Körlük benim de okumayı çok istediğim bir kitap fakat bir türlü başlayamadım. Benimde 4 aydır blogum var belki beğenirsiniz , beklerim. Heranyeganedir.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, bende ziyaret edicem bloğunuzu :) Aslında bende ilk okumaya başladığımda ''Of okumasam mı körlük falan ne şimdi içim kararacak'' demiştim ama hem kurgusu hemde yazarın anlatım dili beni çok etkiledi..

      Sil
  7. merhaba kesıf etkınlıgınden geldım takıbe aldm bana da beklerım :)
    tugcesays.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz :) Hemen bakıyorum tabiki bende.

      Sil
  8. Merhaba. Bu beni etkileyen bir kitap olmuştu. Sanıyorum sinemaya da uyarlanmıştı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba :) Evet filmi de var onu da kitap biter bitmez izlemiştim merak edip ama kitap daha etkileyici tabi

      Sil